Hangi alanda staj yapmalıyım?

Sizlerden sıklıkla gelen sorularla devam ediyorum. Gelen sorulardan bir tanesi de hangi alanda staj yapmanın avantajlı olacağı yönünde.

Bildiğim kadarıyla artık bırakın alan seçebilmeyi, staj yapacak yer bulmak bile başlı başına bir problem haline geldi. Özellikle pandemi sürecinde öğrencilerin staj yapmalarının beklenmesi bence bir komediydi.

Staj yapabileceğiniz derli toplu bir şirket bulabildiyseniz, bence nerede staj yaptığınızın gerçekten pek bir önemi yok. Staj yaptığınız alan eğer sizin kariyerinizin yönünü belirleyecek gibi bir düşünce varsa aklınızda, bu düşüncenizi kırk yaşınıza geldiğinizde tekrar hatırlarsanız, muhtemelen naifliğinize gülümseyeceksiniz. Kariyerinizi şekillendirecek, sizi bir kariyer yolundan diğerine geçmeye zorlayacak o kadar önemli dönemeçler çıkacak ki karşınıza, emin olun staj bunlar arasında en son sıralarda yer alır. İş hayatında yirmi yılı devirmiş herkes eminim neyden bahsettiğimi gayet iyi biliyordur. O nedenle bu konuda bir stres yaşamanıza bence gerek yok.

Hangi alanda staj yaptığınızdan ziyade, staj sürecine nasıl yaklaştığınız bence çok daha önemli. Kendi çalıştığım şirketten de bildiğim bir şey var: Öğrenciler çoğu zaman işi sadece fabrikada yapılan işten ibaret olarak görüp, işin perde arkasını görmüyorlar. Örneğin bir dökümhanede staj yapan bir öğrenci döküm sektörünü kum ve dökme demirden ibaret zannedebiliyor. İşin aslı farklı: Bir şirkette staj yaparken, özellikle üretim yapan bir şirkette staj yapma şansına sahip olduysanız, bence şu noktalara dikkat etmeniz çok daha önemli:

  • Hangi sektörlere üretim yapıyorlar? Müşterileri kim?
  • Benzer tüm firmalar (örneğin tüm talaşlı imalat firmaları) ayni müşterilere mi hizmet ediyor? Değilse neden bu müşteri bu firmayı tercih etmiş? Burayı farklı kılan nedir?
  • Firmanın tüm müşterileri aynı sektörde mi? Bu firma neden bazı özel sektörlerde yer alan müşterilere odaklanıyor? Bu firmada bunu mümkün kılan avantajlar neler?
  • Tüm üretimlerde standart bir kalite düzeyini tutturmayı nasıl başarıyorlar? Görünen işlerin dışında gözle görülmeyen ve arka planda işleyen sistemler neler?
  • İş akışları nasıl tasarlanmış? Süreç nereden başlıyor ve nereye doğru hangi aşamalardan, kontrollerden geçerek ilerliyor?

Bu sorular ilk bakışta belki size banal ve monoton görünen fabrika ortamının arkasında görünmeden işleyen süreçlerin ve verilen kararların derinliğini fark etmenizi ve yapılan işi daha önce algılamadığınız bir perspektiften görmenizi sağlar.

Daha önce yaptığınız stajlarda benzer bir farkındalık elde etmenizi sağlayan şeyler olduysa, bu yazıyı okuyan diğer arkadaşlarımızın da bilgi sahibi olması açısından aşağıda paylaşabilirseniz memnun olurum.

Abone olun

Sizden gelen sorulara toplu cevaplar vermeye çalıştığım bu yazılara abone olmak için aşağıdaki kutuya e-posta adresinizi yazabilirsiniz. Sizin de aklınızda sormak istediğiniz sorular varsa, bu sayfadaki form aracılığıyla bana ulaşabilirsiniz. E-postalara her zaman geri dönemesem de, sık gelen sorulara en azından buradan toplu cevap vermeye çalışacağım.

Siz de görüşünüzü paylaşmak ister misiniz?