Sizlerden gelen sorulara toplu yanıt vermeye çalıştığım seriye devam ediyoruz. Bu soru genellikle staj sürecinde CFD ve mekanik simülasyonlar alanında yetersiz olduğunu gören ve bu eksende nasıl bir kariyer planı yapabileceğini anlamaya çalışan öğrenci arkadaşlardan geliyor. Bu soruya birçok açıdan yaklaşarak cevap verilebilir elbette: Örneğin akademik kariyer peşinde olan birisi için bu sorunun cevabı bambaşka olur. Ama eğer sanayide bir kariyer planlanıyorsa, benim kişisel görüşüme göre malzeme mühendislerinin kendilerini geliştirmesi gereken alan çok net: İmalat.
Malzemeleri iyi bilmek elbette bir avantaj. Ancak bu malzemelerin nihayetinde bir ürün üretmek için kullanıldıklarını unutmayalım. İmalat süreçlerini bilmeden, farklı süreçlere dair kısıtlamaları, bu süreçlerle neler yapılabileceğini bilmeden, sadece malzemelerin özelliklerine odaklanmış bir birikim, özellikle Türkiye’deki sanayi için yeterli değil. Sadece ileri düzeyde malzeme bilgisi bir teknoloji şirketinde size bazı kapılar açabilir. Ama Türkiye’deki şansınızı arttırmak istiyorsanız bu bence akıllıca bir strateji değil.
İyi bir malzeme bilgisine sahip olmak önemli. Bir malzeme mühendisi olarak, bu mesleğin kariyeriniz boyunca size ne gibi avantajlar sunabildiğini ben birebir yaşamış bir kişiyim. Ama malzeme bilginizin yanında imalat bilginizin de kuvvetli olması, iş hayatında size çok büyük avantajlar sağlar. Belki biraz uç bir örnek olacak ama Elon Musk hem malzemeyi, hem de imalatı iyi bilen ve bu birleşimin gücünü çok iyi kullanan, güzel bir örnek diye düşünüyorum.
Bir malzeme mühendisi için CFD ya da sonlu eleman analizi gibi konularda bir kariyer yolu düşünülemez mi? Elbette mümkün. Ama böyle bir alanda çalışan bir mühendisin de temel seviyede de olsa imalat bilgisine sahip olması bence önemli bir avantaj. O nedenle, dünkü yazıda da bahsettiğim gibi, iş hayatına adım atarken ilk birkaç seneyi üretim ya da kalite gibi bir saha pozisyonunda geçirmeniz durumunda, tüm iş hayatınıza yansıyacak bir avantajı baştan kazanabileceğinize ben yürekten inanıyorum.
Abone olun
Yeni yazılardan haberdar olmak için e-posta aboneliği yaptırabilirsiniz.
Her zaman ki gibi; mühendis adayını, maksimumda güncellettiren bir yazı olmuş.Teşekkürler🍀
Teşekkürler.