Wikipedia neden reklam almıyor?

Haftanın koşuşturmacası içinde bu hafta yayımlanan yazılara göz atacak zamanı bulamayanlar için kısa bir özet yapmak istiyorum. Sonrasında bir de Pazar okuması niyetine ufak bir soru ile haftayı kapatalım.

Takip edenler görmüştür: Bu hafta sizlerden sıkça gelen sorulara toplu yanıtlar vermeye çalıştığım kısa bir yazı serisi yaptım.

Haftanın başlıkları

Fırsat buldukça benzer yazılara devam edeceğim. Haberdar olmak için aşağıya e-posta adresinizi yazabilirsiniz.

Diğer 8.422 aboneye katılın

Wikipedia neden reklam almıyor?

Wikimedia Statistics verilerine göre Wikipedia’nın geçtiğimiz Şubat ayındaki toplam sayfa görüntülenme sayısı 24 milyar. Son on iki ay verileri ise sitenin 264 milyar sayfa görüntülenme sayısına ulaştığını gösteriyor. Böyle bir proje reklam alsa, Wikipedia’nın ne düzeyde bir gelir elde edebileceğini düşünebiliyor musunuz?

Ama Wikipedia reklam almıyor. Sadece gelen bağışlarla ayakta duran bir kuruluş olmayı tercih ediyor. Hiçbir zahmete katlanmadan reklam geliri elde etmektense, her sene bağış toplama yoluna gidiyor.

Wikipedia’nın neden reklam almadığı sorusu o kadar çok merak uyandıran bir konu ki, birçok forumda bu konuda sayfalar dolusu yorumlar, eleştiriler ve fikirler havada uçuşuyor. Hatta Wikipedia’da bu konuya ayrılmış bir sayfa bile var.

Bence işin sırrı tek bir kelimede saklı: Tercih. Ama buradaki tercih, birçok kişinin anladığı şekilde para kazanmamayı tercih etmek değil. Önceliklerini, değerlerini, ne için var olduğunu, neyi temsil ettiğini bilen ve buna uygun şekilde var olmayı tercih eden bir duruştan bahsediyoruz.


Ben bu forumlarda sorulmayan bir soruya dikkatinizi çekmek istiyorum: Wikipedia reklam alan, kâr odaklı bir kuruluş olarak kurulsaydı, yılda 264 milyar görüntülenme elde edebilen bir internet sitesine içerik hazırlayacak yazarlara ve editörlere ne kadar para ödemesi gerekecekti?

İşin bir de bu tarafı var.

Eğer Wikipedia yayın hayatına reklam alan bir proje olarak başlasaydı, ne ücretsiz çalışan böyle bir yazar ve editör kadrosu yaratabilirdi, ne de böyle bir görüntülenme sayısına ulaşabilirdi. Wikipedia kendini kâr amaçlı bir kuruluş değil de, bazı değerlerin temsilcisi olarak konumlandırdığı için, benzer değerlere sahip kişilerin desteğini alabiliyor.

Yani bir açıdan baktığınızda sanki büyük bir fırsatı geri tepmiş gibi görünen bu projenin, aslında bu fırsata hayır deme cüretini gösterebildiği için var olabildiğini anlıyoruz. Tavuk ve yumurta.

Sadece ve sadece kâr ile ayakta durabileceğine körü körüne inanmış iş dünyası için Wikipedia bambaşka bir alternatif yol sunuyor. Bence üzerinde düşünmeye değecek bir konu.

Herkese iyi Pazarlar.

Siz de görüşünüzü paylaşmak ister misiniz?