İklim krizi bana bir kariyer fırsatı sunabilir mi?

Her dönemin büyüme araçları farklı. Sık duyduğum bir cümle var: Seksenli yıllarda sanayici olmak kolaydı, artık rekabet çok fazla, bu işi yapmak eskisi kadar kolay değil.

Çok doğru. Çünkü o yıllarda Türkiye’de sanayi hala olgunlaşma ve büyüme evresindeydi. Bir iş kurduğunuzda neredeyse doğal bir şekilde büyüyebiliyordu. Ama durum bugün öyle değil. Doygunluğa ulaşmış bir pazarda kendinize bir alan açmak ve rekabet edebilecek gücü yaratabilmeniz kolay değil.

Ama bu demek değil ki fırsat kaçtı. Kaçan fırsatlar yerine, yüzümüzü yaklaşanlara dönmemiz daha doğru: Bugünün konularına, bugünün büyüme araçlarına baktığımızda, aslında önümüzde o yıllara kıyasla çok daha zengin bir fırsat havuzu olduğunu görebiliriz.

Bence bu alanlardan bir tanesi iklim krizi. Bu konunun ciddiyetini maalesef yeni yeni anlamaya başladık. Hatta biraz geç bile kaldık. Önümüzdeki yıllarda iklim krizinin birçok işin sonunu getirdiğini göreceğiz. Örneğin 2019 tarihli ILO raporuna göre iklim krizine bağlı sıcaklık artışından en çok etkilenecek meslek gruplarının tarım ve inşaat sektörlerinde olması öngörülüyor. Etkiler tabii bu alanlarla sınırlı değil. Raporda daha birçok farklı detay bulabilirsiniz. Bu detaylara ek olarak Yeşil Mutabakatın etkisi de hissedildiğinde, ithalat vergisi düzenlemelerinin rekabet avantajlarını bambaşka şekillerde değiştirebildiğini de göreceğiz. Maalesef bu konularla henüz yeterince içli dışlı değiliz. Birçok şirket nasıl bir sürece adım attığımızın farkında bile değil.

Bunların farkında olmamız gerekiyor. Ama bu farkındalığı mutlaka bu yeni dünyaya yönelik yapacağımız hazırlıklarla da besliyor olmamız gerekiyor. Bir yandan mühendislik eğitimi alırken, bir yandan da iklim krizinin etkileri üzerine, döngüsel ekonomi üzerine kendimizi geliştirmeye başlamamız gerekiyor. Bu hazırlık farklı kariyer rotalarını baştan fark etmenizi sağlayacak şekilde algılarınızı açacağı gibi, sizin kendi yapabileceğiniz bazı iş fırsatlarını erken görmenize de vesile olabilir.

İklim krizi ekseninde bir kariyer için hangi alanlara bakmam gerekir?

Bunlar hangi alanlar olabilir, merak edenler için bir grafik paylaşmak istiyorum (kaynak):

Yukarıdaki alanlar, iklim krizinin baskın olduğu bir dünyada çalışabilecek işgücünden beklenen yeşil becerileri (green skills) özetliyor. Basit bir aramayla bundan çok daha fazlasını siz de bulabilirsiniz.

Umarım nereden başlayabileceğinizi anlamanız için size fikir verebilir.

Abone olun

Mühendishane blog yazılarına abone olmak için aşağıdan e-posta aboneliği yaptırabilirsiniz.

Diğer 8.411 aboneye katılın

Siz de görüşünüzü paylaşmak ister misiniz?