Diplomaya hala gerek var mı?

İnternet çağında eğitim sürecine dair bildiklerimizi yeniden sorgulamamız gerekiyor. Bilgiye erişimin bu kadar kolay olduğu bir dünyada eğitim kurumları artık tam olarak ne işe yarar?

Üniversite eğitiminin özünde iki temel amacı var: Birincisi seçtiğiniz mesleğe dair size temel bir formasyon kazandırmak. İkincisi bu mesleği icra etme yetkisi vermek (diploma).

Bilgi artık her yerde. Sosyal medya üzerinde herkesin istediği konuda kendini otorite olarak konumlandırabildiği bir dünyada belli ki diploma da artık kimsenin pek umurunda değil. Elbette bu her meslek için henüz geçerli değil: YouTube’dan tıp eğitimi alıp ameliyata giremezsiniz. Ama bir noktada bunun da mümkün olduğunu göreceğiz. Buradaki mantıklı tek soru sadece “ne zaman?” olabilir.

Eğitim kaynaklarına ve bilgiye ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir dünyada bence eğitim kurumlarının üstleneceği en önemli görev doğru yönü göstermek olmalı.  Yirmi yıllık ders notlarını döndüre döndüre anlatıp sonra öğrenciler ilgisiz diye yakınmak yerine, öğrencileri geleceğin teknolojilerine, önümüzde duran iklim gibi büyük krizlerin çözümlerine yönlendirmek, aldıkları eğitimi daha ucuza üretmenin peşinde koşan bir sanayi için değil, daha iyi bir dünya için kullanmaya teşvik etmek olmalı. Bunu başaran kurumlar sadece öğrencilere değil, hayat boyu öğrenme peşinde olan herkese hitap etmeye başlayabilir.

Bunun neden zor olduğunu anlatan bin tane gerekçe sayabiliriz. Ama bize lazım olan nasıl başarabileceğimizi konuşmak olmalı.

Abone olun

Mühendishane blog yazılarını e-posta olarak almak için e-posta aboneliği yaptırabilirsiniz.

Diğer 8.408 aboneye katılın

Siz de görüşünüzü paylaşmak ister misiniz?