Öğrenciler lisans eğitimleri sırasında zaman zaman erken uzmanlaşma hevesine kapılabiliyorlar. Daha üçüncü sınıfta olmasına rağmen bir kariyer planı yaptığını ve belli bir konuda uzmanlaşmaya karar verdiğini söyleyip, ders ya da kitap tavsiyesi isteyebiliyorlar.
Lisans eğitimi uzmanlaşmak için doğru bir zaman değil arkadaşlar. Zaten kapsamı gereği, isteseniz de uzmanlaşabileceğiniz bir süreç de değil. Lisans eğitiminin amacı seçtiğiniz mesleğe dair size temel bir formasyon kazandırmaktır. Sizi bir konuda uzman seviyesine yükseltecek seviyede eğitimi lisans sürecinde alamazsınız. Sadece eğitimle uzmanlık da elde edemezsiniz. Uzmanlık yıllar boyunca emek verdikten sonra elde etmeyi hedeflediğiniz bir şey olabilir. Birkaç seçmeli ders ya da kitabın bunu sağlaması mümkün değil.
Bu ve benzeri düşünceleri olan öğrenci arkadaşlara benim önerim lisans eğitimi sırasında uzmanlaşma gayretlerini bir kenara bırakıp, aksine mümkün olduğunca geniş bir yelpazede dersler alarak eğitimlerini sürdürmeleri yönünde olur. İş hayatına atıldıktan sonra lisans eğitimi sırasında kolaylıkla erişebildiğiniz yelpazede dersler almak için bir fırsat yaratabilmeniz oldukça zor olacak. O nedenle üniversite sırasında gerek aldığınız dersler, gerekse kendiniz zaman ayırıp okuduğunuz kitaplar ve katıldığınız etkinliklerde kapsamı mümkün olduğunca geniş tutun.
Lisans sırasında amaç tek bir konuda derinleşmek değil, mümkün olduğunca geniş yelpazede birikim elde etmek olmalı. Derinleşme kısmını kariyerinizin rotası şekillendikten sonraya bırakmanız daha doğru olur.

Teknolojinin yarattığı belirsizlikte yolunuzu nasıl bulabilirsiniz?
2017 senesinde Joi Ito’nun Whiplash kitabı hakkında bir tanıtım yazmıştım. Bu kitabın aktardığı gelecek tarifinde de, tek bir konuda uzmanlaşmanın ne kadar yanlış olduğunu görebiliyoruz. Konuyla ilgili olması nedeniyle burada da paylaşmak istedim.
Abone olun
Mühendishane blog yazılarından haberdar olmak için abonelik yaptırabilirsiniz.
Hazırladığınız dersler öğrenci, çalışan mühendisler için sürekli eğitim kadar faydalı olduğunu düşünüyorum. Teşekkür eder başarılar dilerim.
Teşekkürler. Selamlar.
Üniversite okurken mutlaka sektörde çalışmak gerekiyor. İş dünyasındaki işleyişi görmek çok faydalı oluyor. Okul bittikten sonra acemi fırsatı yakalamak için geç kalınmış olabilir.