Gelecekte plastik malzemelere yer var mı?

Başlık bilinçli olarak biraz provokatif. Ama çok da yanlış bir önerme değil.

Birlikte düşünelim: Kullandığımız plastiklerin %99’u fosil yakıtlardan elde ediliyor [kaynak]. Fosil yakıtların olmadığı bir gelecekte plastik için gerekli hammadde nereden gelecek? Petrokimya tesislerinin hammadde bulamadığı bir dünyada plastikler nasıl üretilecek? Üretilse bile fiyatları bu durumdan nasıl etkilenecek?

Bu soruların cevabı net bir şekilde bende de yok. Ama benim esas parmak basmak istediğim mesele plastikler değil, işin eğitim tarafı: Plastik ve kompozit malzemeler üzerine verilen derslerde, yayımlanan kitaplarda hiç işin bu tarafı ele alınıyor mu?

Bir önceki yazıda bilgiye erişimin kolaylaştığı bir dünyada, üniversitelerin asıl amacının yön göstermek olması gerektiğini söylemiştim. Eğitimin, dünyanın gerçek problemlerini sahiplenmesinden bahsetmiştim.

Amacım kimseye ukalalık taslamak değil, lütfen yanlış anlaşılmasın. Ama bence işte şimdi malzeme mühendisliğini konuşmaya başlıyoruz.


Not: Merak edenler burada konuyla ilgili bir makale bulabilir. Özet olarak plastikler üretilmeye devam edecek, ama bazı bedelleri de olacak. Yazıdan kısa bir alıntı da yapmak istiyorum:

Petrochemicals—including those used to make plastic—are set to become the biggest driver of growth for the global oil industry by 2050. And petrochemicals are expected to become a significant driver of gas industry growth: By 2030, global production of petrochemicals will require an additional 56 billion cubic meters of gas—approximately half of all of Canada’s present level of natural gas consumption. Greenhouse gas emissions linked to plastic production now hover around 900 million metric tons of carbon dioxide per year. That number is expected to surpass 1.3 billion metric tons, the equivalent annual carbon output of nearly three hundred coal fired power plants, by 2030. Those numbers exclude greenhouse gas emissions emitted during recycling and incineration, which also require energy, as well as landfills, which emit high levels of potent greenhouse gases, and from plastic itself. 

E. Ciriono, Popular Science, October 14th, 2021.

Abone olun

Mühendishane blog yazılarını e-posta olarak almak için abonelik yaptırabilirsiniz.

Diğer 8.422 aboneye katılın

Siz de görüşünüzü paylaşmak ister misiniz?