Mühendishane dışında hayata geçirdiğim diğer projeler.

Son on yıl içerisinde üzerinde çalıştığım, bazıları Mühendishane dışında, bazıları Mühendishane ile kısmen temas halinde olan, hala devam eden veya sona eren birçok proje var. Aşağıda bu projelerin bir listesini görebilirsiniz.


DÖKÜMHANE AKADEMİ

Dokumhane

Türk Döküm Sektörünün Eğitim Platformu sloganıyla, 2015 senesinin Ocak ayında yayın hayatına başlayan Dökümhane Akademi projesi, dökümhane mühendisliği konularında özgün ve Türkçe eğitim kaynakları sunmak amacıyla hayata geçirdiğim bir diğer eğitim projesi.

Döküm sektörü Türkiye için önemli bir yer teşkil ediyor: Otomotiv, demir yolu taşımacılığı, gemi yapımı, enerji, inşaat ve makina gibi birçok önemli sektöre hizmet veren ve Avrupa’nın en büyükleri arasında bulunan Türk döküm sektörü, maalesef akademik yayın potansiyelinin düşük olması nedeniyle üniversiteler tarafından büyük ölçüde göz ardı ediliyor. Ancak mezun olan metalurji, malzeme ve makina mühendislerinin hatırı sayılır bir kısmı ya döküm sektöründe, ya da döküm alıcısı durumunda olan savunma, otomotiv, enerji, inşaat ya da makina gibi sektörlerde çalışmak durumunda kalıyor.

2015 senesinde hayata geçirdiğim bu proje, 2019 senesinin Ocak ayından bu yana faaliyetlerini Türkiye Döküm Sanayicileri Derneği (TÜDÖKSAD) çatısı altında sürdürüyor. Bu projeyi ziyaret etmek için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.


DÖKÜMCÜNÜN EL KİTABI

el-kitabi-4-225x300

Dökümhane Akademi projesinin bir yan çıktısı olarak, destekleyici yayınlar üretme motivasyonuyla hayata geçirdiğim Dökümcünün El Kitabı projesi, döküm sektöründe kullanılan başlıca alaşımlar hakkında kapsamlı, özgün ve kolay okunabilir bilgiler sunuyor.

Her sayısında sektörde kullanılan bir alaşım grubuna odaklanan bu seride, vermiküler grafitli, küresel grafitli, ve çözelti sertleşmeli dökme demirler yanında alüminyum alaşımları hakkında da bilgi bulabilirsiniz.

Sektörün önde gelen kuruluşları tarafından reklamlarla desteklenen bu projenin tüm sayılarını ücretsiz indirmek için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.


KONUŞMA VE EĞİTİMLER

IMG_5547

Eğitim çalışmalarım elbette sadece internet üzerinde gördüğünüz bu projelerle sınırlı değil. Çeşitli kuruluşlarla sürdürdüğüm eğitim çalışmalarına ek olarak, fırsat buldukça bazı organizasyonlarda konuşmacı olarak da yer alıyorum.

Bugüne kadar verdiğim eğitimlerin içeriği genellikle malzeme mühendisliği, tasarım ve yeni üretim teknolojileri çevresinde şekilleniyor. İş yoğunluğum nedeniyle artık bu eğitim çalışmalarına odaklanmakta zorluk çekiyor olsam da, fırsat buldukça zaman ayırmak için gayret ediyorum.

Bugüne kadar verdiğim eğitimler ve yaptığım konuşmalar hakkında fikir edinmek ve bazı örnek görseller görmek isterseniz, bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.


Kapanan veya tamamlanan projeler

EĞİTİM VE KARİYER BÜLTENİ

Genç mühendislerin eğitim ve kariyer bülteni başlığıyla 2020 senesinde başlattığım bülten projesini, yaklaşık bir yıllık bir faaliyet süreci sonrasında kapatma kararı verdim. Benzer içerikleri bundan sonra şu anda ziyaret etmekte olduğunuz Mühendishane sitesi üzerinden sunmaya gayret edeceğim.

Aşağıda görebileceğiniz MODE Team projesi, bu bültenlerin bir çıktısı olan staj programı çerçevesinde hayata geçirilmişti.


TARTIŞMA PLATFORMU

2013 yılında hayata geçirdiğim tartışma platformunu 2022 senesinde gelen sorulara yanıt verecek zamanı yaratmakta zorlandığım için kapatma kararı aldım. Platformun yayında kaldığı süre zarfında gelen yüzlerce soru oldu. Geçmiş soruları incelemek için bu sayfadaki arşivi ziyaret edebilirsiniz.


MODE TEAM

Mode Team Ana Sayfası

MODE Team (Malzeme Odaklı Döngüsel Ekonomi), Mühendishane’nin eğitim faaliyetlerinin bir uzantısı olarak, iki aylık bir staj sürecinin sonrasında ortaya çıktı. 2020 senesinin Haziran ayında başlayan projede, Mühendishane’nin ilk stajyerleri olan Nur Sena Akay, Burak Çamloğlu ve Berkay Çağan, pandeminin olumsuz etkileri ve yaz sıcağına rağmen öz verili bir çalışmayla iki ay gibi kısa bir sürece bu çalışmayı hayata geçirmeyi başardılar.


1. STAJ PROGRAMI (2020)

Mühendishane’nin ilk staj programı 2020 senesinin yaz aylarında, pandemi ve yaz sıcağının birleştiği günlerde gerçekleşti. Kişisel bir projeyi kısa bir süre içinde nasıl hayata geçirebileceğinize odaklanan bu ilk staj programında, Mühendishane’nin ilk stajyerleri olan Sena, Burak ve Berkay verimli bir çalışma ile iki ay gibi kısa bir sürede yukarıdaki Malzeme Odaklı Döngüsel Ekonomi platformunu hayata geçirdiler.

Not: Yakın bir zamanda yeni bir staj programı planlamıyorum.